Hoppa till sidans innehåll

Att träna Aikido


Är att ha roligt på mattan. Aikido tränas tillsammans, oavsett ålder, kön, eller kunskap med ett undantag barn (upp till 15) och vuxna tränar för sig. 

 

Den här informationen är till för dig som tänker börja träna Aikido eller kanske bara vill ha reda på lite mer om vad som händer på träningen. Att träna aikido är att träna sig på många saker. Aikido gör man tillsammans. Det är viktigt att man har roligt på träning, för då trivs man bra och lär sig saker.

 

Träningslokalen - Dojo

En träningslokal där man tränar Aikido kallas Dojo. Det är samlingsplatsen för alla som tränar. I en dojo finns det olika saker. Själva mattan som vi tränar på kallas Tatami. I Sverige använder vi tatami som är gjord av ett slags plastmaterial. Mattan är ganska ömtålig, så därför går vi aldrig där med skorna på. Istället är vi barfota. Mattan är ganska mjuk så att man inte skall göra sig illa när man faller.

På väggen i dojon finns ett fotografi av O'sensei  O'sensei

I träningslokalen kanske andra tränar medan man väntar på att passet skall börja. Då brukar man vara ganska tyst för att inte störa dom som tränar. När man går in och ut ur dojon bugar man.

 

Träningskamrater

En sak som är ganska kul med aikido är att man har många kamrater där. Man får träffa andra och se och lära tillsammans. I Aikido tränar alla med varandra. Därför är det viktigt att man är rädd om sina träningskamrater. I aikido kan alla vara kamrater med varandra, även om man ser annorlunda ut, en har svårt med balansen, en annan kanske pratar dåligt, en är smal, en är tjock. Men det gör inget för i aikido tar man hand om varandra. Och det ska vara roligt att gå till träningen.

 

Innan träningen börjar

Innan man går in på träningen byter man om. En del har vanliga gymnastikkläder, en del har dräkt, vit med ett vitt bälte runt magen. Dräkten kallas Gi på japanska och den är bekväm att träna i. Det är bra om den är märkt med namn. Innan man går på mattan har man förstås tvättat händer och fötter så att man dels är ren och inte drar in en massa smuts på mattan. Ta gärna med ett par tofflor eller ett par strumpor. Om man under passet måste gå ifrån, kanske på toaletten eller så, säger man alltid till instruktören. Gör man illa sig säger man också till.

Tänk på:

  • Kortklippta naglar på både tår och fingrar skall du ha så att du inte råkar skada dina kamrater.
  • Långt hår skall sättas upp.
  • Smycken, klockor och liknande tas av.
  • När man går på mattan ställar man tofflorna vid kanten, vända från mattan, och sedan bugar man mot mitten (rei).

Nu börjar passet

När passet börjar sitter alla på en lång rad. Alla sitter på knä, det kallas seiza. Magen framåt, händerna på knäna och blunda. Instruktören och medhjälparna sitter framför. Dom blundar också. Det är skönt att blunda en stund, man blir lungnare och kan koncentrera sig, och samla alla tankar till att träna. Så klappar instruktören i händerna och alla öppnar ögonen. Instruktören och medhjälparen vänder sig om och alla gör rei (bugar sig forfarande sittande på knä), Rei är japanska och betyder hälsning. Ibland säger instruktören "Shomen-rei". Shomen betyder mitten. O´senseis fotografi är mitten, och därför gör vi rei till den plats på väggen där hans bild finns. Efter shomen rei vänder sig instruktören till medhjälparen och de bugar, hälsar på varandra. Instruktören och medhjälparen vänder sig till de tränande och nu bugar alla sig tillsammans. Alla säger Onegaishimasu (betyder "lär mig") och det innebär att man lovar att göra sitt bästa under träningen.

 

Uppvärmningen

När man kommer till träningen har kroppen varit uppe hela dagen och det kanske betyder att kroppen är lite trött och stel. Man kanske har lite ont här och där. Därför börjar passet med uppvärmning. Alla gör uppvärmningen tillsammans. Sträcker på benen, rullar med huvudet, skakar på armarna, böjer på knäna och blir varm i kroppen. Det är viktigt att värma upp för att unvika skador och skönt att sträcka på kroppen. Alla räknar tillsammans till tio vid varje rörelse, ibland på japanska:

ichi ni san shi go ruku shichi hachi kyu ju
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Tekniker

I aikido gör vi tekniker med varandra. Teknikerna gör man två och två tillsammans. Den som tränar aikido kallas "aikidoka". Den du tränar med är din partner/kamrat, inte din motståndare. Den som gör kallas "tori" och den som blir gjord på kallas "uke". Först visar instruktören tekniken ett par gånger och om träningen skall ske med partner, bjuder äldre medlemmar nybörjarna till träning. Man gör fyra gånger var, sen byter man och den andre gör fyra gånger.

För att göra en teknik så greppar man på olika sätt. Här följer några av de vanligaste sätten:

Katate-dori Grepp om en handled
Kata-dori Grepp om dräkten vid axeln
Shomen-uchi Handkantshugg mot pannan
Yokomen-uchi Handkantshugg mot tinningen
Ushiro-ryo-katete-dori Grepp om båda handlederna bakifrån

Den som gör, tori, kan göra olika tekniker. Här följer några av de vanligaste teknikerna:

Ikkyo Första tekniken, fasthållning av en arm
Kokkyo-ho "Andning av Ki" teknik
Kokyo-nage Andningskast
Irimi-nage Ingångskast
Nikkyo Andra tekniken, inåtvridning av handled

 

När passet slutar

När ett träningspass är slut sätter sig alla precis som i början, i seiza. Man rättar till träningskläderna, magen framåt och händerna på knäna och blunda. Så klappar instruktören med händerna och alla tittar framåt. Instruktören och medhjälparna vänder sig om och alla gör Shomen-rei. Sedan gör man rei tillsammans och säger "Domo arigato gozaimasu", det betyder tack så mycket. Så är passet slut.

 

Efter passet

När passet är slut hjälps alla åt att plocka undan även mattorna (om ingen annan skall ha dem förstås) och alla brukar vilja prata med varandra, men innan man blir stel och kall är det viktigt att man duschar. Sedan, när man klätt om är det obligatorisk fika, för alla som vill. När man är klar med allt säger man hej då. På japanska heter det "Sayonara"

Vi ses på träningen.

Text av och med tillstånd av Björn Bild.


 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:43 Skribent: Kristina Isaksson

Postadress:
Järfälla AK - Budo & Kampsport
Thérèse Björhult, Vattumannensgränd 6
17565 Järfälla

Besöksadress:
Jakobsbergs sporthall, Hall C, Mjölnarvägen 3
17741 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0733835191
E-post: This is a mailto link...