Hoppa till sidans innehåll

En åttaåring berättar om Aikido


Isabella Björhult gjorde när hon var åtta år en redovisning inför sin skola om aikido. Isabella hade då tränat tre terminer i barn- och ungdomsgruppen hos Järfälla Aikidoklubb, och var graderad till 11 kyu, gult bälte. Så här såg bilderna och stödtexten ut för hennes redovisning. Förhoppningsvis kan det ge en bild av vad aikido är, ur en andraklassares perspektiv.

 

1

Jag tränar Aikdio i Järfälla Aikido. Så här ser klubbmärket ut. De konstiga teckenen i mitten är Japanska för Aikido.

 

2

Det här är han som kom på Aikido. Vi kallar honom för Farfar men han heter Morihei Ueshiba.

 

3

Varje träningspass börjar med att läraren klappar två gånger i händerna. Då sätter vi oss på knä på mattkanten. Att sitta så heter att sitta i Seisa.

 

4

Sedan hälsar vi genom att buga för farfar och för våra lärare som kallas för sensei. När vi bugar så säger vi "Onnegai shi mass" som betyder "Var snäll och lär mig".

 

5

Efter hälsningen så har vi uppvärmning. För att mjuka upp alla våra muskler så att vi inte ska göra oss illa.

 

6
I uppvärmingen ingår olika rörelser som vi alla gör samtidigt. På den här bilden så ålar vi på mage över till andra sidan.

 

7
Till varje övning så räknar vi högt på Japanska till tio.

 

8
Lärarna visar först vad vi ska göra och sedan bjuder vi upp en partner genom att få ögonkontakt och säga onnegai chi mass och bugar för varandra.

 

9
Vi tränar två och två. Men ibland händer det att en blir över och får då gå in så att det blir tre i en grupp. Lärarna går runt och hjälper och visar oss så att vi lär oss rätt.

 

10
Här tränar jag med en som heter Kevin. Jag gör först, en gång på vänster sida och en gång på höger och sedan är det Kevins tur att göra på mig.

 

11
Här är jag på ett barnläger och som ni ser så kan även en som är liten som jag kasta en vuxen.

 

12
Här åker han i golvet :)

 

13
Varje träningspass övar vi vissa rörelser. På den här bilden går vi i Shicko mae. Det betyder knägång framåt. Det finns massor av olika varianter på det men den svåraste är nog Shicko moonwalk som är baklänges.

 

14
Vi tränar inte bara krångliga grejer utan leker också. Här leker vi krokodil kull. Alla kullare som är krokodiler ligger på mage och alla andra har ett finger någonstans på dem tills det startar.

 

15
Kullarna rör sig på mage och jagar alla andra som bara får gå i Shicko tills de blir kullade och då blir krokodiler de med. Den som är sist kvar har vunnit.

 

16
Den svarta byxan som dom har på sig heter Hakama och den får man när man tar en hög grad. Jag vill träna tills jag får Hakama.

 

17
Vi tränar även med vapen i Aikido och här ser vi min syster Felicia och Magiske Martin som är trollkarl träna med träsvärd. Vi har även vandringsstav och träkniv som vi tränar med ibland, vi använder aldrig riktiga svärd för det är för farligt för dom är jätte vassa.

 

18
Ibland måste man göra höga fall. Min syster Felicia kastar min lärare Jimmy som är upp och ner. Den här bilden är tagen på Körsbärsblommans dag inne i stan.

 

19
Här får jag ett graderingsdiplom. Innan jag får diplomet så måste jag visa upp att jag klarar av det som krävs för graden. Den här gången så klarade jag 12 kyu och fick rött bälte.

 

20
Vi har kul även utanför mattan som här på lägret då vi mumsar korv på lunchrasten.

 

21
Den viktigaste regeln i Aikido är att man ska ha roligt och så här roligt kan det vara att träna.


Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:05 Skribent: Jimmy Svensson

 

50 år - 2018

Kul träning tillsammans - igår, idag, imorgonBesöksräknare:

besöksräknare

Postadress:
Järfälla AK - Budo och Kampsport
Magnus Widström, Harpungränd 13
17555 Järfälla

Besöksadress:
Jakobsbergs sporthall, Hall C, Mjölnarvägen 3
17741 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0733835191
E-post: This is a mailto link

Se all info