Hoppa till sidans innehåll

Historik


Järfälla Aikido blev 40 år 2008. Vi vill gärna höra din del av historien också. Vet du något om klubbens historia vill vi gärna ha kontakt med dig. Ring någon i styrelsen.

 

Hösten 1968 startade aikidon i Järfälla. Klubbens första tränare blev Allan Wahlberg.  Intresset för aikidon växte snabbt. För att få flera träningstillfällen åkte många till Aikidoklubben Minnano och tränade för Ichimura. Aikidon spreds bland annat genom stora uppvisningar. Allan började träna aikido för Jan Beime och var sedan med i Aikidoklubben Minnano innan den lades ner. Allan Wahlberg tog 1 dan 1968 efter att ha tränat aikido sedan 1965 och var Järfälla klubbens aikidotränare under många år. Graderingsförrättare var Toshikazu Ichimura.

Järfälla Aikidoklubb blev invald som självständig förening i Svenska Budoförbundet och Riksidrottsförbundet 3 december 1986. Tidigare administrerades klubben som en sektion i Järfälla Budoklubb. Medlemmarna i denna sektion beslöt den 13 mars 1986 att begära sitt utträde ur Järfälla Budoklubb samt inträde som egen förening i Svenska Budoförbudet med automatisk anslutning till Riksidrottsförbundet.

Budokonsterna introducerades i Järfälla genom Henk Zootjes och Per Erik Lund. De gjorde gemensam aktion till Fritidsnämnden i Järfälla och fick igång sporten och bildade Järfälla Judoklubb 1967. Aikidosporten utvecklades ur Järfälla Judoklubb genom att några intresserade började träna aikido på hösten 1968. Det första året utövades endast judo men under sommaren 1968 kom några medlemmar i kontakt med aikidoträningen i andra klubbar. Dessa ungdomar blev så fascinerade av aikido att de började träna aikido under mer ordnade former hösten 1968. Dessa pionjärer, som bestod av 8 pojkar och 8 flickor med tränaren Allan Wahlberg i spetsen, utgör början och grunden för aikidons spridning i Järfälla.

Aikidon drog snabbt till sig flera intresserade och utvecklade sin egen träningsmetodik. Detta innebar administrativa- och organisationsproblem i Järfälla Judoklubb. 1 januari 1969 beslöt klubben att ändra namn till Järfälla Budoklubb och organisera sig i en judosektion och en aikidosektion.

Judoklubben genomförde en gala i Jakobsbergs Sporthall lördagen den 22 mars 1969, knappt två år efter det klubben bildats.

Programmet var avancerat:
13.00 Uppvisning av barnjudo
13.30 Järfälla Judoklubb visar judo
14.00 Mahito Ohgo (4 dan judo) visar judo
14.30 Akio Watanabe (5 dan) visar kendo
15.20 Ryukyo Ogawa (3 dan) visar karate
15.50 Toshikazu Ichimura (4 dan) har uppvisning i aikido

Galan sågs av 500 personer.

Bra gjort av klubben som nu bestod av 113 medlemmar varav 8 st flickor och 8 st pojkar som tränade aikido. Henk Zootjes och Per Erik Lund som startade Järfälla Judoklubb lade ned en framgångsrikt och seriöst arbete för att introducera och utveckla budosporten i Järfälla. Judogalan som var ett led i arbetet med att göra budosporten känd i Järfälla följdes upp med att sända i väg representanter på träningsläger och andra sammankomster bland annat till Göteborg. Skickliga tränare knöts också till klubben. Däribland rikstränaren Toshikazu Ichimura.

Aikidon fanns under denna första tid koncentrerad till Stockholm, Järfälla, Göteborg och Härnösand. Aikidoutövarna tränade de flesta år måndagar, tisdagar och fredagar.

Uppdaterad: 24 JUL 2009 20:58 Skribent: Kristina Isaksson

Postadress:
Järfälla AK - Budo & Kampsport
Thérèse Björhult, Vattumannensgränd 6
17565 Järfälla

Besöksadress:
Jakobsbergs sporthall, Hall C, Mjölnarvägen 3
17741 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0733835191
E-post: This is a mailto link...