Hoppa till sidans innehåll

Aikido


Vad kostar det att träna Aikido?

Under Föreningen - Avgifter finns information om vad det kostar per termin. Vi har väldigt låga avgifter om man jämför med klubbar inne i stan. Nackdelen är kanske att vi inte har lika många träningstillfällen och måste hjälpas åt att bära mattor före och efter träningen.

Visa svar


Dölj svar


Kan man gradera sig i Aikido och hur går det i så fall till?

Vi har ett graderingssystem som är uppbyggt på samma sätt som i andra Budo-arter, men vi använder inte färgade bälten (med undantag av barnen). I Aikido används vitt bälte fram till man får graden första Dan och då får man bära ett svart bälte. Att gradera sig innebär att man visar upp ett antal tekniker och utifrån det blir bedömd om man förtjänar en grad. Exempel på hur en gradering kan se ut finns på vår filmsida.

Visa svar


Dölj svar


Hur tävlar man i Aikido?
Det gör man inte eftersom det inte finns någon Aikidotävling Vi har läger, uppvisningar och graderingar.

Visa svar


Dölj svar


Om Aikido
Varför ska jag träna just Aikido?
Trevliga människor, kul träning, personlig utmaning och utveckling, harmoniska rörelser samt med tiden ett ytterst effektivt ”självförsvar” som kan appliceras inte bara i våldssituationer utan i det dagliga livet

Visa svar


Dölj svar


Vad betyder ordet Aikido?
Det brukar översättas med ”den harmoniska kraftens väg”. Ai = Harmoni, kärlek, Ki=kraft, livskraft, Do=väg

Visa svar


Dölj svar


Är Aikido effektivt som självförsvar?

Definitivt inte i början, men frågan är om det inte är ett av de absolut effektivaste (och humanaste) system som finns när man man väl lärt sig att bemästra det. Det tar tid så om man är ute efter ett snabbt självförsvar så ska man nog söka på annat håll.

Visa svar


Dölj svar


Vad skiljer Aikido mot andra s.k. Budoarter?
En sak är ju att vi inte tävlar vilket faktiskt påverkar mer än man tror. Målet med träningen är också mer inriktat på att inte slåss, lösa konflikter samt egen utveckling. Samtidigt är det en Budo-art med starka traditioner och inriktning på förståelse och hantering av kamp

Visa svar


Dölj svar


Starten - Prova på

Kan man få provträna några gånger?

Naturligtvis är det Ok att prova ett par gånger innan du bestämmer dig.

Visa svar


Dölj svar


Hur gör jag för att anmäla mig?

Du behöver inte föranmäla dig innan du kommer första gången. Kom ner på ett av våra träningstillfällen och prata med instruktören, så kan du vara med och prova på direkt. Om du har några frågor innan du kommer så kan du skicka ett mail till nån av kontaktpersonerna som finns på hemsidan. Om du sedan blir medlem så får du fylla i en medlemsanmälan.

Visa svar


Dölj svar


Har ni speciella pass för barn, tjejer eller äldre? 

Vi har träning för barn/ungdomar samt träning för vuxna, men i övrigt inga särskilda uppdelningar. I aikido finns också en tanke med att alla ska kunna träna med varandra.

Visa svar


Dölj svar


Har ni nybörjarkurser?

Nej, eftersom vi har begränsat med träningstid tränar alla med varandra. Den som är ny får då hjälp av de som tränat tidigare så det är vanligtvis inget problem. Det kan kännas lite ”läskigt” att träna med gamlingarna men de är väldigt snälla och hjälpsamma.

Visa svar


Dölj svar


Hur gammal kan man vara för att börja träna Aikido?

Det finns ingen övre gräns, var och en tränar efter egna förutsättningar och förmåga. Generellt är nog medelåldern högre inom Aikido jämfört med andra budoarter och det gäller både nybörjare och de som tränar.

Visa svar


Dölj svar


Hur gammal ska man vara för att börja träna Aikido?

I Järfälla Aikidoklubb har vi en nedre åldersgräns för barn vid 8 år. Vi tar ansvar för barnen när de tränar hos oss och det kräver instruktörer som kan barn och barns utveckling. Vi har valt att lägga gränsen här för att kunna motsvara detta.

Visa svar


Dölj svar


Utrustning
Tränar ni med vapen och i så fall vilka och varför?
Vi använder Bokken (träsvärd), Jo (rundstav) och Tanto (träkniv) och det är dels för att utveckla sitt eget rörelsemönster, men också för att träna mot en angripare som är ”beväpnad”

Visa svar


Dölj svar


Vad är det för ”kjol” en del bär?
Den kallas för Hakama och är ett traditionellt japanskt plagg som man får bära efter att man uppnått en viss grad. Den underlättar faktiskt i den fortsatta träningen så det är inte bara för syns skull man har den.

Visa svar


Dölj svar


Behöver jag köpa en massa utrustning eller speciella kläder?

Inte till att börja med, det går alldeles utmärkt att träna i ex en träningsoverall i början. Så småningom kommer du att vilja köpa en träningsdräkt och då kan du göra det genom klubben för ca 400 kr. Den håller i många, många år. Om du sen fortsätter kommer du naturligtvis att vilja köpa en del ytterligare träningskläder och utrustning, men det är fortfarande väldigt billigt att träna Aikido.

Visa svar


Dölj svar


Träning
Är det mycket skador i Aikido?
Vi har hittills klarat oss mycket bra, men visst händer det att olyckan är framme. När vi är många och det blir trångt på mattan kan man "krocka" med varandra, men det händer förvånandsvärt sällan. Jämfört med andra idrotter och budo-former är skadefrekvensen väldigt låg, men man ska alltid komma ihåg att det vi tränar är en budo-form och i det ingår att utveckla både kropp och själ och det innebär ibland att det känns.

Visa svar


Dölj svar


Det gör ont i knäna i suwariwaza, vad gör jag för fel?
Många känner av knäna särskilt i början. Att sitta i seisa är både lite jobbigt men också en bra träning och stretchövning. Du behöver också tänka på att inte låta kroppen trilla ihop. Använd musklerna från centrum (mage/höft) och sträck upp dig. Tips: Knäskydd finns i olika typer, vi rekommenderar två alternativ Alt 1. Ett skydd som sitter runt knät (dras på över foten och upp till knät) och har ledade paddar framtill. Går att hitta på välsorterade sportaffärer, t.ex. i Vällingby under handboll! Alt 2. Mattläggarskydd. Ett skydd som stoppas i en ficka på din byxas knä. Sy på en extra lapp eller sprätta den sydda delen på dräktbyxan. Finns att köpa där man har arbetskläder, t.ex. Knut Sjöman, Skarprättarvägen, Stäket

Visa svar


Dölj svar


Blir man stark och smidig av Aikido?
Det är inte huvudsyftet med träningen och vi kör exempelvis inte armhävningar eller spagat-tänjningar. Beroende på hur mycket man tränar är det dock naturligtvis så att man blir både stark och smidig (och klok)

Visa svar


Dölj svar


Hur går en vanlig träning till?
Efter att alla ”hälsat” enligt japansk sed värmer man upp i 10-15 min. Därefter kan man träna en del rörelser och former på egen hand exempelvis fallträning, men huvudsakligen tränar man med en partner hela tiden. Vanligtvis byter man partner när instruktören visar en ny teknik/övning så under ett pass har man tränat med kanske 10-15 olika personer.

Visa svar


Dölj svar


 

50 år - 2018

Kul träning tillsammans - igår, idag, imorgonBesöksräknare:

besöksräknare

Postadress:
Järfälla AK - Budo & Kampsport
Thérèse Björhult, Vattumannensgränd 6
17565 Järfälla

Besöksadress:
Jakobsbergs sporthall, Hall C, Mjölnarvägen 3
17741 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0733835191
E-post: This is a mailto link...